Entry: L.U.V.E. - Pingu Toha Tuesday, May 05, 2009




Judul: L.U.V.E.
Penulis:
Pingu Toha
Penerbit: Jemari Seni
Genre: Cinta urban
Bintang: ****(Koleksi peribadi Carrie)


Sinopsis Novel:Dipetik dari laman web

The Love. The Other Girl. The Old Flame. The Other Guy 

Siapa yang harus dipilih?

Untuk sekian waktu, Uthman Huzir, si pekerja di kedai buku sukar menentukan pilihannya! Sama ada untuk memilih The Love atau The Other Girl ataupun The Old Flame. Semuanya membelit Uthman Huzir, dan memutarkan hidupnya 360° secara total. Apa yang berlaku, bukan pintanya!   

Dia hanya mendambakan The Love, sepenuh cinta. Namun keadaan semakin sulit, masih ada The Other Girl dan The Old Flame... dan dirinya sendiri. Dilemanya berterusan, The Other Girl mengejar dia; The Old Flame inginkan dia kembali; The Other Guy mahukan The Love. Lalu bagaimana?  

Namun untuk ‘I love you’? Jawapan yang pasti untuk The Love. Tapi.... 

                                                                      + + + + + + 

Benarkah penulis lelaki menyembunyikan rasa cinta dalam tulisan mereka? Pernyataan itu tentunya salah sekiranya anda membaca romantis-komedi L.U.V.E dari hati seorang Pingu Toha! 


Dari Meja Carriekirana:


Namanya menarik perhatian. Pingu Toha. Lalu, novelnya dengan tajuk yang "simple". Pingu mengingatkan saya kepada kartun popular Pingu di TV.

 

L.U.V.E. adalah karya urban yang segar tentang cinta. Plotnya mudah. Kisahnya adalah kisah cinta tiga segi biasa-biasa saja. Namun, kisah cinta tiga segi yang diangkat di atas platform L.U.V.E. ini memperlihatkan bakat semulajadi Pingu, satu permata terpendam yang digilap oleh Jemari Seni.

Saya terhibur bersama Uthman Huzir yang mencari erti cinta. Di antara  The Love, The Other Girl dan The Old Flame. Untuk dirinya. Bukankah kita semua begitu ? Masih lagi mencari erti cinta dalam acuan kita sendiri.

L.U.V.E. adalah bacaan santai yang menggamit perasaan cinta dalam diri pembaca. Saya rekomen L.U.V.E. untuk mereka yang mencari-cari kelainan. L.U.V.E. lain. Dan, ia amat berkesan di hati saya.

Syabas, Pingu Toha. Whoever you are.


"People can't just DECIDE to fall in love! Hearts can't be prompted like computers!"

"They should have a university course on the Science of Love..."

"Bercinta tak pakai otak, dude! Pakai hati..."

"Transisi daripada kawan kepada kekasih, kemudian putus - jadi kawan semula adalah proses terlalu kompleks. Macam evolusi patah balik."

"Uth, sebab itu cinta jatuh pada hati. Bukan pada otak. Otak untuk fikir dan semuanya nanti jadi terlalu philosophical. Tapi, hati untuk rasa yang jadi perasaan."

"When the heart is broken, it bleeds life out of you. Cinta yang hancur bererti hidup yang mati..."

"Uth, what is the ultimate purpose of living? To love..."

Uth, awal terlalu istimewa buat saya. Awak cinta pertama saya. Tak mungkin saya dapat lupakan cerita cinta kita. Walau penyudahnya tak seperti fairy tale...

Elina, ruang hati saya untuk awak hanya sebagai teman paling rapat. Yang paling memahami. Tak ada salahnya pada awak. It's just my feelings for you are no longer aflamed."

Cinta punya segala emosi.

...tapi kau tak mengerti tentang manusia. Dan, kami punya seribu satu emosi yang sebenar-benarnya kisah kehidupan. Bukan hikayat Scheherazade.

Cinta boleh dibawa ke mati....Bukan serta-merta. Tapi kau akan mati perlahan-lahan. Sakit, derita, kau sengsara, merana dan mati... Macam bunga yang direntap dari tangkainya, kemudian dicampak ke tanah, dibiarkan kering, lalu ianya mereput.

Our pages don't fit together. Fairy tale tak bercampur realiti. Realiti tak mengiakan cerita dongeng.Tak semua cerita dapat happy ending. Kesudahan cerita saya begitulah... You don't love me anymore.

Akhirnya, saya sedar, cinta bukannya mengikat. Cinta itu membebaskan. Awak tak lagi terikat dalam penjara cinta saya. Hati saya tak lagi sakit, dirobek dari dalam sebab awak nak lepaskan diri. Maafkan saya. I pray you all the love in the world.

"...veni, vidi, vici. Tapi, aku tak akan dapat takluk Lara, bukan hatinya atau cintanya atau sekadar tubuhnya. Aku cuma mahu cinta Lara..."

Cinta itu sama sahaja bahasanya.. di mana-mana sahaja di dunia ini untuk sesiapa sahaja. Cinta punya segala emosi. Saya dah rasa gembira, takut, marah, keliru, benci, cemburu, sedih, tersiksa. Saya rasa cinta. Cinta itu emosi yang satu.

Does anyone know what love really is?

Aku cintakan Lara, dengan yang sebenarnya cinta; Lara juga cintakan aku, dengan sebenarnya love.

   13 comments

Louis Vuitton Online
May 11, 2012   12:25 AM PDT
 
But, Did you know that the fast food and casual dining restaurants you eat in every day have secret menu items? A select few are in on the secret and now you are a part of this culinary elite. We aren't just talking about the barely secret In-N-Out Burger "hold the bread,650688,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/167.html
Nana
October 26, 2010   06:56 PM PDT
 
rendah diri kerna cinta.
korban cinta untuk bahagiakan cinta
ali
October 2, 2010   06:22 PM PDT
 
buku nie best gilerr. citer ni hmpir same ngan kehidupan aku
owh aque..
September 17, 2010   11:27 AM PDT
 
best dan amazing..
but uth sgt rendah diri
nana
September 5, 2010   08:47 PM PDT
 
kau hebat. aku suka
medmozel
April 19, 2010   12:04 AM PDT
 
i just love this books...rarely baca malays novels but this is totally amazing!!i can feel the sensation........ <3
Name
April 3, 2010   12:19 PM PDT
 
citer ni memeang best sangat.aku dah baca sambungan dia
dhilla
March 6, 2010   12:49 PM PST
 
Sgt jenuh cari karya pingu toha nie. But then mph coll ckp ada lg 1 dia reserve tuk i. Can't wait tuk baca.
fire extinguisher manufacturer
June 30, 2009   11:18 AM PDT
 
aku malas la kalau gaduh pasal cinta
fire suppression
June 29, 2009   03:41 PM PDT
 
aku pening gak dengar cinta tiga segi ni
malaysia web design
June 29, 2009   12:31 PM PDT
 
TAK MUNGKIN JUGA MENAMBAHKAN
malaysia web design
June 29, 2009   10:59 AM PDT
 
AKAU SUKA CERITA NI
nursalju
May 19, 2009   10:06 AM PDT
 
yup agree with u. cerita ni lain dari yang lain. fresh! recommended. :)

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments