Entry: Dunia Chick Lit dan KarnaDya Wednesday, April 22, 2009



Dipetik dari website KarnaDya:

Produk Terbaharu KarnaDya, CHICK-LIT - moden, kontemporari, terkini!
Dengan kerjasama Harlequin Mills & Boon, Australia

logo rdi.jpg

 MAHKAMAH CINTA
-Brenda Janot-

mahkamah_cinta.jpg


Sinopsis:

Ikuti kisah Jack Solomon dan Brooke Miller yang merupakan sepasang kekasih yang sudah bertunang tetapi terpaksa bersaing untuk memenangi kes yang mereka terajui secara tidak sengaja (Jack tidak tahu yang tunangnya akan menjadi pihak lawannya dalam kamar mahkamah). Jack dan Brooke terperangkap dan terpaksa memilih antara kerjaya atau cinta.

SIAPA NAK KAHWIN NI?
-Melissa Senate-

siapa_nak_kahwin_ni.jpg


Sinopsis:

Eloise Manfred dan Philippa Wills begitu teruja apabila perkahwinan mereka akan ditaja. Sehinggalah sampai saat mereka sedar yang majlis itu dirancang sepenuhnya oleh pihak penaja dan mereka tidak punya hak langsung untuk merancang majlis perkahwinan mereka sendiri!

JANGAN PANDANG AKU
-Poonam Sharma-

jangan_pandang_aku.jpg


Sinopsis:

Pelbagai dugaan terpaksa ditempuhi oleh Monica dalam menjalani kehidupan di L.A. Perpisahan dengan kekasih yang dicintai, pertelingkahan dalam syarikat guaman, skandal yang akhirnya membawa kepada kehancuran hubungan cintanya dan sebagainya.

BUKAN CINTA GLAMOR
-Laura Caldwell-

bukan_cinta_glamor.jpg


Sinopsis:

Selami kisah cinta Kyra Felis dan Declan McKenna yang penuh sensasi apabila Declan mulai meniti bibir-bibir peminat industri perfileman Hollywood. Bukan cinta glamor membawa anda mengikuti rentetan hidup Kyra yang penuh dengan bunga-bunga cinta tetapi pada masa yang sama terpaksa membiarkan kisah hidupnya menjadi tatapan umum.

ALAMAK KANTOI!
-Kelly Harte-

alamak_kantoi.jpg


Sinopsis:

Kisah cinta yang bersegi-segi antara Joanna, Dan Baster, Libby dan Aisling. Joanna yang salah sangka tentang keakraban kekasihnya, Dan dan sahabatnya Aisling membawa diri dan merasakan hubungannya dengan Dan sudah tidak mampu bertahan.  Segalanya terbongkar apabila Joanna akhirnya tersilap langkah ketika menyamar sebagai Sarah Daly. Sementara Libby pula cabut lari apabila muslihatnya untuk merosakkan hubungan Joanna, Dan dan Aisling dapat dihidu. Dapatkah Joanna merebut kembali cintanya? Bagaimana pula dengan Aisling yang mengharapkan balasan cinta daripada Dan? Mampukah Dan membuat keputusan?

CUTI-CUTI CINTA
-Laura Caldwell-

cuti_cuti_cinta.jpg


Sinopsis:

Ikuti kisah Casey yang merancang percutian ke Greece dan Italy bersama Kat dan Lindsey untuk memperbaiki hubungan mereka. Sepanjang percutian Casey telah berlaku curang dengan John. Akibat perbuatannya itu hubungan dengan Kat dan Lindsey menjadi renggang. Casey kesal dengan perbuatannya. Hubungannya dengan John juga putus, meskipun John tahu cerita sebenar dan menerima Casey seadanya. Apakah yang terjadi kepada Casey seterusnya? Berjayakah Casey menemui cinta sejatinya? Bagaimana pula dengan persahabatannya dengan Kat dan Lindsey?


Dari Meja Carriekirana:

Sepanjang hari-hari saya mengunjungi Pesta Buku, tidak ada banyak kelainan yang saya lihat melainkan penjual-penjual "brutal" yang menjual buku-buku untuk kanak-kanak yang mengamalkan teknik gerak-gempur untuk mendapatkan pelanggan. Mungkin juga mereka tidak ada pilihan atas sebab mereka dibayar komisen bagi setiap set yang dijual. Tetapi, bagi saya, mereka adalah umpama mimpi ngeri yang mampu mematahkan semangat atau mood pengunjung pesta buku yang lebih suka melihat-lihat buku-buku terpamer tanpa perlu ditekan, dikejar oleh penjual-penjual buku ini.

Walau bagaimana pun, ada satu perkembangan terbaru yang menarik hati saya. Pada tahun ini, Karna Dya telah menandatangani kontrak bersama Harlequin International di bawah label Red Dress Ink untuk menterjemah dan menerbitkan kembali karya-karya Chick Lit antarabangsa di dalam Bahasa Melayu.  Chick Lit adalah genre terbaru yang melanda dunia novel. Sejarah Chick Lit bermula di Britain dengan meletupnya Bridget Jones's Diary karya Helen Fielding. Sejak itu, novel-novel Chick Lit semakin menguasai pasaran. Chick Lit adalah novel-novel yang berkisar tentang wanita urban yang mencari identiti tersendiri dalam kemelut hutan metropolitan. Ia juga berkait rapat dengan perubahan sosiologi masyarakat di mana kebanyakan daripada warga luar bandar mula membanjiri kawasan bandar dan pada masa yang sama, kawasan pinggiran bandar atau suburb mula dibangunkan dan menyebabkan kawasan urban menjadi semakin luas.

Pada sidang media pelancaran Red Dress Ink ini, wakil dari Harlequin International yakin bahawa pasaran di Malaysia dapat menjana permintaan positif terhadap produk Chick Lit yang telah diterjemahkan.  Indonesia sudah bergerak jauh dalam bidang Chick Lit ini manakala Malaysia masih lagi kekurangan penulis yang mampu menulis cerita ala Chick Lit.

Saya memandang perkembangan terbaru ini sebagai salah satu peluang untuk penulis/novelis di Malaysia untuk mula berfikir jauh melepasi sempadan di Malaysia sahaja.

Wallahualam.

   1 comments

liya71
May 21, 2009   09:07 AM PDT
 
Memang mimpi ngeri kalau pergi kena serbu dgn agen2 jualan buku ensiklopedia dan kanak2 tu... rasa mcm x moh pandang je diorang kalau nak lintas situ. Tapi ada satu booth sebelah booth JS, yang mempamerkan bahan2 quiz sains yg sangat menarik. Tak perlu agen utk tarik pelanggan, saya terus melanggan majalah sains utk anak saya, sbb sangat tertarik dengan isi kandungan majalah tersebut. Hanya dengan RM46.00 shj, majalah sains setiap bulan, dan tiket free petrosains untuk 2adults dan 2 child. Sangat berbaloi!

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments