Entry: Plain Jane - Nurul Syahida Monday, April 28, 2008




Judul: Plain Jane
Penulis:
Nurul Syahida
Penerbit: Buku Prima
Genre: Cinta Romantis
Bintang: ****



Namanya Balkis. Badannya sedikit gempal, pelajarannya pula biasa sahaja. Dia tidak seperti sahabat karibnya Lilee yang punya segalagalanya. Dia juga tidak seperti musuhnya Ana yang mahukan segalanya. Dia adalah seorang gadis biasa. Kewujudan Zaniel dalam dunia Balkis mengubah segalanya. Balkis mula merasa nikmatnya kecantikan, kemewahan sebagaimana Lilee dan Ana.


Kategori Pertama: Revolutioner
Penuntut-penuntut di dalam kategori ini adalah golongan mereka yang datang ke universiti dengan hajat untuk menjadi agen perubahan....

Kategori Kedua: Lilin Terpadam
Golongan penuntut di *dalam* kategori ini adalah mereka yang dahulunya merupakan golongan terkenal di zaman sekolah... seperti lilin terpadam, mereka cuba menyalakan semula kegemilangan mereka...

Kategori Ketiga: Rubah
...seperti lagenda Jepun tentang Puteri Rubah yang boleh menyamar, mereka ini adalah bekas pelajar sekolah menengah yang dahulunya tidak mempunyai apa-apa kejayaan atau rekod yang menarik....

Kategori Keempat: Tradisionalis
...mereka berasal dari negeri-negeri berlainan dan hanya berkumpul dan berkawan dengan orang senegeri mereka...anda boleh mengesan mereka dari negeri mana berdasarkan dialek mereka...

Kategori Kelima: Urban
..golongan anak-anak VIP dan tokoh korporata, juga anak-anak orang kaya yang tinggal sekitar Petaling Jaya dan Kuala Lumpur.. terdiri daripada dua jenis: golongan urban yang sombong dan menganggap sesiapa yang tidak tahu apa itu Visa Wave tidak sepatutnya hidup dan golongan urban yang merendah diri, optimis dan sangat menggemari teater muzikal dan puisi-puisi era romantil

Kategori Keenam: Lebah
..terdiri daripada penuntut yang merasakan diri mereka paling bagus...terlalu dramatis atau terlalu berpura-pura atau dalam Bahasa Inggerisnya - "wannabees".

"Maksud saya, kawan-kawan Ana terdiri daripada gadis-gadis yang.. macam Ana. Tapi awak tak macam dia. Tak ada beg berjenama LV atau bersolek MAC atau berbau minyak wangi Carolina Herrera. You're like a Plain Jane berbanding mereka semua.

"Kadang-kadang kita perlukan drama dalam hidup untuk menambahkan rencah dalam cerita yang bakal kita ulang kepada anak cucu. Khir adalah "bunjut dalam sup" hidup aku ini, ia menambah rasa, namun bukan untuk ditelan!"

Kini aku faham dan aku mahu semua orang faham, kita tidak perlukan teman yang hebat untuk menjadi sempurna. Cukup dengan memiliki orang-orang yang kita sayang melayan kita seperti kita adalah kesempurnaan itu sendiri.... aku tidak lagi menghakimi seseorang dengan cara itu ... aku tidak perlukan fantasi itu.. semudah itu untuk menjadi diriku.


Dari Kacamata Carriekirana
Wow! Ini saja yang saya dapat simpulkan dari novel terbitan Buku Prima ini. Satu lagi bakat besar kepunyaan penulis muda yang baru saya jumpai.

Mengapa saya teruja membaca "Plain Jane"? Ketika saya mengunjungi Pesta Buku baru-baru ini ( pecah rekod- hari-hari), saya sebenarnya cuba mencari novel-novel yang laku bak goreng pisang panas. Saya perhatikan rak-rak buku di gerai-gerai novel popular juga di gerai-gerai yang lain. Saya bertanya promoter-promoter novel mana yang bagus. Seperti biasa, promoter akan beritahu "semuanya bagus!". Itu bukan  jawapan jujur yang saya mahu dan saya selalunya tidak akan terpujuk dengan kenyataan begitu. Itu tidak cukup untuk saya.

Memilih novel yang menepati selera peribadi saya bukan mudah. Ada sesetengah penggemar novel bertanya mengapa saya tidak mengulas sesetengah novel. Saya ada tiga jawapan untuk soalan itu: Pertama, saya tidak sempat membaca novel itu. Kedua, mood saya belum ada untuk membaca novel berkenaan. Ketiga, saya tidak rasa pengalaman membaca sesuatu novel yang sudah saya baca itu dapat saya kongsi di sini.

Lalu saya akan memerhatikan scenario pembeli buku setiap hari , kadang-kadang secara jauh, kadang secara dekat- adakah benar semua novel itu bagus? Bukan mudah untuk menganggak tetapi novel ini menarik perhatian saya dalam puluhan novel yang terpamer. Ia bagai terserlah dengan tersendirinya. Pertama, tajuknya. Kedua, desain covernya. 

Sebagai seorang manusia biasa tambahan lagi seorang perempuan, saya memang tertarik dengan desain cover. Itu proriti nombor satu saya. Kemudian barulah saya belek sinopsisnya. Saya jarang sekali membeli novel terbitan Buku Prima walau ada juga yang memberi cadangan bahawa cerita-cerita terbitan Buku Prima tidak kurang hebatnya. Saya tidak minat dengan desain cover novel Buku Prima. Malap, desainnya tidak hidup, tidak menepati ciri AIDA - Attention, Intention, Desire, Action. Saya petik akronim ini daripada salah seorang pereka desain cover yang berpengalaman.

Sungguhpun begitu, semasa Pesta Buku baru-baru, saya dapati Buku Prima membuat satu perubahan yang ketara. Desain cover novel-novel terbaru lebih hidup - berlainan konsep daripada Alaf tetapi lebih metaforik. Saya suka. Saya sering ke booth Buku Prima dan saya perhatikan novel Plain Jane ini laris bak goreng pisang. Tempat letaknya selalu kosong dan semestinya itu membuatkan saya teruja. Lalu, setelah sekian lama tidak membelek novel Buku Prima, saya cuba mencari keistimewaan Plain Jane ini.


Tentang Plain Jane:

Plotnya berkisar tentang kisah di universiti tetapi garapan Nurul Syahida ini lain daripada yang lain. Saya gemarkan tulisannya yang selamba dan jujur. Membina watak seorang Plain Jane bernama Balkis di universiti dan mencoret insiden-insiden biasa yang dialami oleh seorang pelajar universiti. Gaya penulisannya banyak mengingatkan saya pada gaya penulisan Hlovate cuma gaya penulisan Nurul Syahida lebih bersahaja.  Saya suka cara Nurul Syahida "membedah" watak-watak utama dalam hidup Balkis- lebih menyeluruh dan membuatkan saya kadang-kadang tergelak dengan Lilee, Apis Milo, Babang, Bandek, Zaniel, Ana the wannabee, Dr. Iman dan Khir.

Bagi saya, faktor X penulisan Nurul Syahida yang saya suka ialah kebolehannya membangunkan watak-watak ciptaannya dengan hidup sekali, satu kemahiran penulisan kreatif yang hanya dipunyai oleh segelintir penulis kreatif yang mempunyai bakat menulis semulajadi.

Walau kisahnya sempoi dan agak "klise" secara umum, tetapi kreativiti Nurul Syahida menarik saya untuk terus membaca hingga penghujung mukasurat. Mesej-mesej kehidupan juga banyak diselitkan dalam cara yang menarik. Saya jarang rasa terbawa masuk ke dalam kebanyakan kisah yang saya baca sejak kebelakangan ini namun Plain Jane menimbulkan mood saya untuk kembali membaca novel "a feel-good love story".

Nota untuk penulis: "All the best Nurul Syahida for your feel good story that comes straight from the heart".


Siapa yang akan suka cerita sebegini?
Remaja yang sukakan kisah cinta di kolej yang penuh dengan adegan lucu. Penggemar novel-novel santai yang mahu mencari kelainan.

   12 comments

shop Pandora Rings
May 9, 2012   04:27 PM PDT
 
I'm interested in such offer,The sound quality in these podcasts is really poor. I feel bad about complaining about something that is free, but I think it is important.,545988,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/156.html
atikahsharikh
April 4, 2009   06:10 PM PDT
 
saya syorkan sume rakyat malaysia baca novel ni
syah
November 24, 2008   12:48 PM PST
 
syok baca nvl yang ditulis nurul syahida
khalies
October 10, 2008   12:03 PM PDT
 
nurul syahida mmg layak mnjadi penulis terulung malaysia^^
khalies
October 10, 2008   12:03 PM PDT
 
nurul syahida mmg layak mnjadi penulis terulung malaysia^^
khalies
October 10, 2008   12:02 PM PDT
 
nurul syahida mmg layak mnjadi penulis terulung malaysia^^
fadxiora
September 28, 2008   09:59 AM PDT
 
saya kenal Nurul Syahida dengan novel Soalnya Hati. Sejak membaca novel pertamanya itu, saya tertunggu2 novel kedua dari beliau. Apabila plain jane keluar, sy terus beli tanpa ragu2 lagi dan ternyata sy tak menyesal membelinya ^_^
Ada something yg Nurul Syahida ada yg penulis lain tiada...
fatimah
July 1, 2008   12:29 PM PDT
 
salam...
saya baru shj menghabiskan bacaan novel ni... mula2 dulu rasa mcm xyakin nak beli... takut critanya xmenarik minat saya untuk membaca dr muka pertama sehingga muka terakhir,.. baca sinopsis sya dpt mengagak ia bukan yg biasa.. dan bila dah mula membaca rasa seronok sgt.. satu terapi...
fatimah
July 1, 2008   12:23 PM PDT
 
salam...
saya baru shj menghabiskan bacaan novel ni... mula2 dulu rasa mcm xyakin nak beli... takut critanya xmenarik minat saya untuk membaca dr muka pertama sehingga muka terakhir,.. baca sinopsis sya dpt mengagak ia bukan yg biasa.. dan bila dah mula membaca rasa seronok sgt.. satu terapi...
Why Me?
May 21, 2008   05:38 PM PDT
 
Iye? Bg sy keindahan sesebuah novel terletak kepada siapa editor nya...yelah kan mereka yg mengedit novel tu?
arirada
May 3, 2008   06:52 PM PDT
 
oppsss, sorry, my prev comment sbnrnya untuk novel Aisya Sofea - Selagi Ada Dia - maaf tersilap kak...
arirada
May 3, 2008   06:49 PM PDT
 
saya dah baca hampir separuh, dan saya rasa saya perlu 'take a break' untuk seketika, sampai mood saya ok semula untuk habiskan novel ni..

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments