Saturday, August 14, 2004
Pergilah Sepi - Fauziah Ashari

"Bila kegirangan singgah di hati, kesepian terus berlalu pergi."



Pergilah Sepi ialah karya sulung Fauziah Ashari, seorang penulis muda yang mula meningkat naik dalam dunia penulisan novel popular. Plot ceritanya ringkas - Afiqah mengahwini Shafiq setelah ditangkap basah. Tiada dalam perancangan dua pihak yang mereka akan berkahwin. Afiqah tidak dapat menerima hakikat yang dia berkahwin dengan lelaki yang sebenarnya teman lelaki kawan serumahnya. Marah berbekam di hati.

Olahan segar Fauziah Ashari dalam Pergilah Sepi mungkin menjadi titik tolak penglibatannya dalam dunia penulisan. Mungkin ini juga merupakan antara faktor utama novel-novel Fauziah Ashari diminati ramai. Gaya penulisannya yang bersahaja dan penggunaan bahasa yang mudah difahami lebih diminati oleh pembaca pada amnya. Seperti novel-novelnya yang lain, Pergilah Sepi juga sesuai untuk bacaan ringan di masa lapang.

Rating:***1/2


Posted at 08:26 am by carriekirana

north face online outlet
November 24, 2012   12:55 AM PST
 
Your article is too interesting, I was deeply attracted to your work, let people indulge in pleasures without stop I enjoy your articles,638947,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
Moncler Lover
September 27, 2012   10:14 AM PDT
 
I like ANMJ on FB & just subscribed to the email feed! :),218767,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
air jordan retro
September 3, 2012   03:16 AM PDT
 
I thank thee that I am none of the wheels of power but I am one with the living creatures that are crushed by it.,863600,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
belstaff outlet
June 28, 2012   09:14 PM PDT
 
So cute! I already like you on FB and also get your posts on Google Reader. :),554310,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
belstaff outlet
June 28, 2012   09:13 PM PDT
 
well this blog is great i love reading your articles.,777599,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
maszael
July 5, 2011   09:29 AM PDT
 
ada sapa2 nak jual novel nie x...email kt sayer yer......maszael@yahoo.com
rohani hasbie
May 30, 2011   10:37 AM PDT
 
sy suka novel nih. tp sy bce dr novel my fren,sy bace 7thun yg lepas.sy nak beli dr dorg tp suma xnak jual kat sy...ada ta novel nih ? sy nak beli pls.... pls emel kat sy ladyhasbie@yahoo.com...
kim
March 13, 2010   02:45 PM PST
 
saya minat sangat karya noveler nie..
saya harap sangat karya pertama beliau iaitu Pergilah Sepi dicetak lagi...
tapi dalam versi b.m..
saya cari novel ini tapi juz in versi b.i...
Far Away..
zai
March 3, 2010   08:34 AM PST
 
ada lagi tak jual buku nie? katmana boleh dapat yer? buku yang dalam simpanan saya ada orang pinjam tak pulang2
ila_neerza@yahoo.com
January 21, 2010   03:28 PM PST
 
ni novel pertama saya baca.. tp x da duit nak beli.. sbb masih sekolah lg.. sekarang wlau masih belajar mampu la jugak.. hehe.. sy suka la sangat novel nei.. masih ingat walau dah lama sy baca... jd sy ingat nak beli novel nei.. tp x jual lg.. jd sape yg nak jual pada saya.. tolong eee.
Name
October 21, 2009   02:29 PM PDT
 
memg 0mbak rindu besh gle.
ntah bape kali da bace.
tak pwas p0wn.
besh gle.
r0mantik.
stiap kali bace tade satu page p0wn skip.
smua part besh.
+)
hanna
August 7, 2009   03:21 PM PDT
 
ble ek,,fauziah ashari nak kua novel bru???dah lame sy tggu nie...
wawa
June 23, 2009   10:48 PM PDT
 
buat semua...sy baru saja habis bace rindu di kalbu karya durrah fatiha..best gak citer tu..sy rindu nak bace buku pergilah sepi lagi..sy cume ingat time tu sy dlm tingktan 2,kalau sape2 boleh share dgn sy kt mane nak cr buku tu lagi,harap dapat ler...sy sungguh ingin nak memiliki buku tu...
wawa
June 23, 2009   10:45 PM PDT
 
buat semua...sy baru saja habis bace rindu di kalbu karya durrah fatiha..best gak citer tu..sy rindu nak bace buku pergilah sepi lagi..sy cume ingat time tu sy dlm tingktan 2,kalau sape2 boleh share dgn sy kt mane nak cr buku tu lagi,harap dapat ler...sy sungguh ingin nak memiliki buku tu...
deni_59
November 24, 2008   05:33 PM PST
 
saya pun suker giler baca buku 'ombak rindu'.......xingat bape kali saya repeat.
sambungan die 'cinta tiada akhirnya' pun baru je selesai mlm td.....uhuhuhu....sedih giler:'(
kalau suami sebaik harriz betul2 wujud alangkah bahagianyer jd suri hidup die....
mikayla
November 23, 2008   10:25 PM PST
 
ombak rindu memang best...jalan cerita yg menarik.bagi saya ombak
rindu the best novel pernah saya baca n I harap next novel best lagi tau..
Farhana
August 1, 2008   01:49 AM PDT
 
SALAM...to the noveler...hihi...tau x ape tjuk smbungan novel bicara hati?? damya hanna punye...gtau aku please...da kemaruk gler ni...*oopppss...sori...terlencong tp da alang2 baik tnye tros...sape2 yg tau ni email ak...yypink_perdana@yahoo.com.my...;please33 tolg bgtau aku..
Farhana
August 1, 2008   01:46 AM PDT
 
ala...knp ombak rindu ada smbungan??? mlsnyeee....nk g cari.apape pon...all the best kak jee..
nur86
July 30, 2008   11:46 PM PDT
 
assalamualaikum kak.. nur minat hasil tulisan akak.. em.. nur pun baru berjinak2 tulis novel awal remaja.. doakan nur ye kak.. nur pun doakan akak berjaya.. amin...
ida.P.gudang
December 6, 2007   07:19 AM PST
 
Best la cerita ombak rindu 2....sekarang rasanya sambungannya novel" cinta tiada akhirnya" kan???baru skarang kite tau bcos my friend yg bagitau...best giler cerita yg akak karang...slamat berjaya kak><
ida
December 5, 2007   01:33 PM PST
 
novel nie bestzzz giler la kan!actually sy pinjam novel ombak rindu nie pun dr library skolah...dh bnyk kl sy pnjm...menarikkan crite dye..akak..ble lg nk terbit novel bru...??><huhuu
zira
November 14, 2007   01:36 PM PST
 
novel2 akak mmg sumenye best2......sumenye sy baca tau... satu hari nnt nk jad mcm akak...
edriena
September 30, 2007   10:51 PM PDT
 
ombak rindu mmg best.smpai kuar2 airmata..tp cinta tiada akhirnya btl2 mengecewakan..
Name
September 17, 2007   03:59 PM PDT
 
Ombak Rindu best sangat22 .Suppose x dok sambungan buat spoil je.....Jangan Mare yea.
izzah
March 23, 2007   04:40 PM PDT
 
suma novel kak jee mmg bez.
cuma cinta tiada akhirnya je yang mcm x brape bez sgt.novel ombak rindu x sepatutnya ada sambungan.
ada suma novel kak jee.
su
March 16, 2007   08:19 PM PDT
 
kak jee...bila nak terbit novel baru? cerita cinta tiada akhirnya memang best sgt,boleh tak sambung kisahnya? x syok la heroin dia hilang ingatan,mcm tergantung ajer jalan cerita nyer!!!!
ieda
February 22, 2007   12:00 AM PST
 
kak jee merupakan penulis kegemaran sy. dari pergilah sepi sampai cinta tiada akhirnya sume sy dh baca. plg best of coursela ombak rndu ngn smbgnnye, cinta tiada akhirnya.xnk smbg lg ke ksh cinta izzah & hariz??xbestla izzah hlg ingatan gitu je..kak jee de trbit latest novel x??sy tercari-cari gak tp hampa coz xjmpe pun novel terbaru dr kak jee. ape2pun u r de bestla kak jee..chayuk2..teruskan berkarya ya!!
Deeyana Tasha
February 6, 2007   01:35 AM PST
 
Novel ni mmg best.. Tp sume novel Kak Jee mmg best2.. Bile nk kua novel baru? tiap kali g kdai buku mst nk cr novel br Kak Jee tp kua ngn perasaan hampa bile xde novel br.. So cpt2la kua kn novel br ye.. Slamat Maju Jaya..
azura
January 29, 2007   06:02 PM PST
 
HM....NOVEL PERGILAH SEPI RASANYA SATU2NYA NOVEL PENULISAN FAUZIAH ASHARI YANG X BEST SIKIT....AKU BOSAN DARI BAB SATU SAMPAILAH KE BAB 22 BARU RASA BEST SIKIT....TAPI MAYBE SEBAB BARU PERTAMA KALI MENULIS AGAKNYA....SEBAB NOVEL YANG KEDUA MEMANG BETUL2 BEST....YANG KETIGA PUN OK....TULISLAH YANG KE EMPAT PULAK.....
Namedina
January 6, 2007   02:14 PM PST
 
fauziah ashaari mmg best giler tahap nkk mati...start bace novel pn dgn buku ombak rindu...sume novel kak jee mmg best la...keenakan x terkate...smoge kak jee terus menulis coz sy akan bace sume hasil penulisannye...cayoo!!!!!
syira zul
December 3, 2006   08:55 PM PST
 
askum.....saya sangat sukakan karya fauziah ashari.... semua novelnya best2....pergilah sepi, ombak rindu, setia menanti, cinta tiada akhirnya dan duri...... semuanya best...... harap2 nanti keluarkanlah novel baru lagi ek......
june
September 29, 2006   07:55 PM PDT
 
can u all let me know yang mane satu novel terbaru, i ni main sambar aje apa yang ada kat rak buku mph tu nak tanya staff kat mph kisian dia org macam malas nak layan aku,
deq nor
September 21, 2006   11:27 AM PDT
 
saya dah baca semua buku yang ditulis oleh fauziah ashaari....sekarang saya masih menunggu keluaran buku yang baru....bile la nak keluar
zie
July 9, 2006   01:57 PM PDT
 
Assalamualaikum.. saya minat membaca penulisan fauziah..ombak rindu lebih dari 10 kali sya baca.
Name:are-deq
April 18, 2006   01:54 PM PDT
 
Buku ni memang best giler,x jemu baca,da dekat 8x bace.harap novel yang akan datang juga akan bertambah menarik.
helina
January 11, 2006   05:37 PM PST
 
still, i think her best yet novel is setia menanti.
asya
November 27, 2005   10:46 AM PST
 
saya dah baca banyak kali novel ini. di sebabkan novel ini lah saya menjadi begitu minat untk membaca novel. olahan cerita yang begitu baik walaupun pd mula cerita agak bad ckit. tapi masa bab 21 tu, rasa macam di awang-awangan. best to you kak jee.
Sara
September 10, 2005   04:43 PM PDT
 
Saya rasa novel Pergilah Sepi bestlah jugak. Berdasarkan komen yang saya dengar ramai yang agak kecewa terhadap novel ini . Jadi saya ada satu cadangan supaya jalan cerita novel ini disambung lagi seperti karya Sharifah Abu Salem dalam novel Tak Semanis Impian yg. merupakan kesinambungan daripada novel Tak Seindah Mimpi. Saya haraf penulis dapat memahami maksud saya.
iza^_^
April 14, 2005   10:58 AM PDT
 
boleh dikatakn ok dan mampu maju serta melangkah lebih jauh dalam bidang ini jika di lihat dari novel pertama untuk penulis ini
khai_nisa
February 3, 2005   04:01 PM PST
 
karya fauziah ashaari yang paling best
Liza
February 2, 2005   08:36 AM PST
 
Ha.. i dah baca tiga kali, memang best bila part Shafiq nak approach Ega. Tapi kurang minat nak baca beginning of the story, banyak melencong ke arah lain.
adriyana ting
December 28, 2004   06:41 PM PST
 
yep,novel nie agak mengecewakan. Tapi ditahap ok.
fan_goldenrose
December 28, 2004   11:18 AM PST
 
buku ni 10 kali saya baca. memang best.
Em
December 21, 2004   12:40 PM PST
 
Buku pertama by Fauziah Ashari yang saya baca ialah Ombak Rindu. Mungkin kerana Ombak Rindu yang meninggalkan banyak kesan dan perasaan yang pelbagai, saya rasa sedikit kecewa dengan Pergilah Sepi. Mungkin kerana jalan ceritanya yang agak perlahan di awal buku. Walaubagaimanapun saya tetap akan membaca karya Fauziah Ashari.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry


CARRIE KIRANA

Kuala Lumpur
10 Julai/Cancer
Tulis, baca, masak, muzik, tonton wayang, melancong
Ungu, Maroon, Hijau Pucuk Pisang
Maggi goreng, nasi ayam, tiramisu, blueberry cheesecake
Ice lemon tea, green tea
Hubungi/sembang dengan saya di:carriekirana2@yahoo.com

Saya bukan siapa-siapa, hanya seorang hamba Allah yang mencari ruang di alam maya ini untuk melakukan satu perkara yang menjadi sebahagian daripada saya - menulis.


"BACAlah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Ia mencipta manusia dari sebuku darah beku. Bacalah, dan Tuhanmu yang maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajar manusia apa yang tidak diketahuinya." - Terjemahan Ayat 1-5, Surah Al Alaq.

"Books showed me there were possibilities in life, that there were actually people like me living in a world I could not only aspire to but attain. Reading gave me hope. For me, it was an open door."-Oprah Winfrey

"You know you have read a good book when you turn the last page and feel as if you have lost a friend"-Anonymous.

LATEST ADDITION TO MY TREASURE TROVE OF BOOKSTORES

Times Pavilion - This is a new bookstore in town for booklovers and of course my new favorite place to find books. Excellent promotion for members - get 3 books for 2 - on top of that 5% for each book on discount; a lounge for members to enjoy chilling out and free WiFi
Borders- If you are lucky, you can get three books for the price of two books - Worth going
Times KLCC - I like Times very much because of the 10% off if you are a member , new arrivals - you can enjoy up until 25%- worth going
Popular, Ampang Point - Even better, sometimes you can get 20% off selected titles or the new arrivals
Kinokuniya KLCC - Check out some good promotions they have - new arrivals 20% off if you purchase another book of the same value or less
Minerva, Jalan TAR - a haven for Malay novel enthusiasts, attractive 20% off the wide range of Malay novels of your choice
MPH, Midvalley Megamall- Paling kedekut - you can only get points and once in the blue moon, you will get the red carpet specials but being a member doesn't get you much discount like the rest.



Bacalah seribu buku jika anda mahu menulis sebuah buku.


aku menulis bukan kerna nama... di sini aku coretkan pengalamanku, menjadi Cinderella Cinta, mengembara ke alam-alam cinta yang dizahirkan oleh deretan novelis... adakalanya perjalananku dihiasi denganGurindam Jiwayang indah dan telus; Pada satu ketika, aku juga dilambungOmbak Rindu. Aku terasa betapa Manisnya Cinta Yang Terindah dan Hangatnya Asmara. Adakalanya, cinta itu menjadi tragis lalu ia menjadi Rahsia Si Perindu. Kadang-kadang, hatiku tercuit... terusik... mengenangkan Epilog Cinta. Bila sampai masanya, air mataku juga bisa mengalir... Sesekali, ayat-ayat cinta yang indah kusimpan, untukku menulis rasa hatiku dalam ... diari dan surat... emel ? barangkali. Sudah jauh pengembaraanku... Mencari erti Cinta di bawah Bulan Yang Berbisik... di sebalik Bayangan Rindu... kadangkala aku terasa Bagaikan sang Puteri... menelusuri Labyrinth kehidupan namun sejauh mana aku pergi...aku hanya tahu yang satu...bahawa Syurga cinta akhirnya letaknya Di hati. - Carriekirana



.



   





<< August 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31














































Name :
Web URL :
Message :

















Counters




Layang-layang- Koleksi Sajak Carriekirana

Bookrack - Carriekirana's Reviews on English Novels

Carrie's Column

Kolum Bintang Carriekirana



****1/2
Setulus Setia Seindah Nama - Siti Hasneza Abdul Hamid
Moga Kau Mengerti - Lily Haslina Nasir
Epilog Cinta - Lily Haslina Nasir
Hatiku Di Harajuku - Ramlee Awang Murshid
Nyanyian Tanjung Sepi - Noorsuraya
Tunjukkan Aku Satu Bintang - John Norafizan
Cenderawasih - Fatinilam Sari Ahmad
Cemburu Seorang Perempuan - Siti Hasneza Abdul Hamid
Arjuna Hati - Norzailina Nordin

****
5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
Andai Kumiliki Semalam- Syamimi Aminolah
Percayalah - Ruby Hazri
Buatmu Kekasih - Aisya Sofea
Secebis Kasihmu - Syamimi Aminolah
Hati Yang Terusik -Nia Azalea
Pergilah Lara - Nor Erny Othman
Belaian Jiwa-Nor Erny Othman
Takagi Sayang - Nor Erny Othman
Yang Terindah - Anis Ayuni
Angin Dingin Dari Utara - Siti Hasneza Abdul Hamid
Untuk Semua Lelaki Yang Pernah Aku Cintai-Nor Erny Othman
Bagaikan Puteri-Ramlee Awang Murshid
Sempadan Tanpa Seri-John Norafizan
Rahsia Perindu-Ramlee Awang Murshid
Biru Ungu Cinta-Noorsuraya
Atas Nama Kasih - Salina Ibrahim
Kesturi - Fatinilam Sari Ahmad
Mahligai-Salina Ibrahim
Rindunya Kian Membara-Noosuraya
Tiada Indah-Ras Adibah Radzi
Bisikan Kasih-Norhayati Abdul Malek
Rindu Yang Pergi-Fazie Hanna
Kasihku Abadi - Shanika Latisha
Selamat Tinggal Sayang - Ma Lee Chuswan

***1/2
Surat Ungu Untuk Nuha - Noorsuraya
Relevankah Aku Di Hatimu - Rnysa
Jangan Biarkan Aku Menangis - Norhayati Berahim
Syurga Di Hati - Salina Ibrahim
Lelaki Terakhir- Sabariah Araur
Kau Laksana Bulan- Aina Emir
Kasih Antara Kita - Aleya Aneesa
Tanpamu Di Sisi - Puteri Andalas
Getaran Rindu - Norzailina Nordin
...Dan Mimpipun Bersatu - Izza Aripin
Semalam Ku Bermimpi - Aina Emir
Sutera Biru - Nor Rafishah Md Hassan
Kau Kekasihku-Anis Ayuni
Satu Janji - Ramlee Awang Murshid
Suara Hati-Anis Ayuni
Bukan Cinta Biasa - Izzul Izzati
Megalomania - Fatinilam Sari Ahmad
Tanah Andriyana-Noorsuraya
Gemersik Kalbu - Anis Ayuni
Untukmu Hana-Salina Ibrahim
Cintamu Di Hati-Aida Adriani
Manisnya Cinta - Anis Ayuni
Sesuci Cinta-Aina Emir
Pesona Rindu-Sharifah Abu Salem
Tiga Wajah-Lamia Aimal
Kau Yang Satu-Nia Azalea
Bisikan Rindu-Mimie Afinie
Permata Hati-Ma Lee Chuswan
Suite 1908-Sri Diah
Selamat Malam Tan Sri - Sri Diah
Pergilah Sepi-Fauziah Ashari
Tak Seindah Mimpi-Sharifah Abu Salem
Air Mata Kasih-Norhayati Berahim
Ombak Rindu-Fauziah Ashari
Sehangat Asmara-Aisya Sofea
Cinta Pertama-Norhayati Berahim


***
Tiada Batasan Sayang - Norhayati Berahim
Rinduku di Angin Lalu -Norishah Abu Bakar
Lafazkan Cintamu - Aida Adriani
Janji Kasih - Sri Diah
Kembalikanlah Kasihku - Nazawati Abdul Manap
Adam & Hawa - Aisya Sofea
Demi Kasih Ini -Hasreeyati Ramli
Bahagia Itu Miliknya - Rozita Abdul Wahab
Cinta..Tiada Akhirnya - Fauziah Ashari
Emilya Zulaikha -Ariff Affandy
Dendam Yang Terindah-Fatinilam Sari Ahmad
Keranamu Ain-Noorsuraya
Harga Diri - CT Rohaya Abu
Mimpi Kita Serupa-Siti Hasneza Abdul Hamid
Dia Lebih Mengerti-Norhayati Berahim
Tak Seindah Impian-Haikal
Mencari Cinta-Leeya Meeyra
Asmara Yang Pertama-Nass Alina Noah
Pelabuhan Kasih-Lily Suriani
Nota Cinta Buatmu-Norhayati Berahim
Impian Kasih- Liza Zahira
Masih Ada Rindu-Mimie Afinie
Ria Qistina-Bikash Nur Idris
Jauh-Aisya Sofea
Setia Menanti-Fauziah Ashari

**1/2
Lagu Rindu-Ayu Emelda
Secebis Rindu- Alis Ashiqin
Rindu Berdetik Lagi - Zuraidah Othman
Nilai Cintamu-Eka Fahara
Saat Cinta Bersemi - Damya Hanna
Setulus Janji-Aina Emir
Seindah Memori - Ilani Mysara
Seharum Kasih-Aina Emir
Badai Di Hati-Fazie Hanna
Kabus Kasih - Eka Fahara
Seindah Derita-Norhayati Berahim

**
Sutera Kasih-Sirhan Ansari






Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:




rss feed