Monday, April 28, 2008
Plain Jane - Nurul Syahida


Judul: Plain Jane
Penulis:
Nurul Syahida
Penerbit: Buku Prima
Genre: Cinta Romantis
Bintang: ****



Namanya Balkis. Badannya sedikit gempal, pelajarannya pula biasa sahaja. Dia tidak seperti sahabat karibnya Lilee yang punya segalagalanya. Dia juga tidak seperti musuhnya Ana yang mahukan segalanya. Dia adalah seorang gadis biasa. Kewujudan Zaniel dalam dunia Balkis mengubah segalanya. Balkis mula merasa nikmatnya kecantikan, kemewahan sebagaimana Lilee dan Ana.


Kategori Pertama: Revolutioner
Penuntut-penuntut di dalam kategori ini adalah golongan mereka yang datang ke universiti dengan hajat untuk menjadi agen perubahan....

Kategori Kedua: Lilin Terpadam
Golongan penuntut di *dalam* kategori ini adalah mereka yang dahulunya merupakan golongan terkenal di zaman sekolah... seperti lilin terpadam, mereka cuba menyalakan semula kegemilangan mereka...

Kategori Ketiga: Rubah
...seperti lagenda Jepun tentang Puteri Rubah yang boleh menyamar, mereka ini adalah bekas pelajar sekolah menengah yang dahulunya tidak mempunyai apa-apa kejayaan atau rekod yang menarik....

Kategori Keempat: Tradisionalis
...mereka berasal dari negeri-negeri berlainan dan hanya berkumpul dan berkawan dengan orang senegeri mereka...anda boleh mengesan mereka dari negeri mana berdasarkan dialek mereka...

Kategori Kelima: Urban
..golongan anak-anak VIP dan tokoh korporata, juga anak-anak orang kaya yang tinggal sekitar Petaling Jaya dan Kuala Lumpur.. terdiri daripada dua jenis: golongan urban yang sombong dan menganggap sesiapa yang tidak tahu apa itu Visa Wave tidak sepatutnya hidup dan golongan urban yang merendah diri, optimis dan sangat menggemari teater muzikal dan puisi-puisi era romantil

Kategori Keenam: Lebah
..terdiri daripada penuntut yang merasakan diri mereka paling bagus...terlalu dramatis atau terlalu berpura-pura atau dalam Bahasa Inggerisnya - "wannabees".

"Maksud saya, kawan-kawan Ana terdiri daripada gadis-gadis yang.. macam Ana. Tapi awak tak macam dia. Tak ada beg berjenama LV atau bersolek MAC atau berbau minyak wangi Carolina Herrera. You're like a Plain Jane berbanding mereka semua.

"Kadang-kadang kita perlukan drama dalam hidup untuk menambahkan rencah dalam cerita yang bakal kita ulang kepada anak cucu. Khir adalah "bunjut dalam sup" hidup aku ini, ia menambah rasa, namun bukan untuk ditelan!"

Kini aku faham dan aku mahu semua orang faham, kita tidak perlukan teman yang hebat untuk menjadi sempurna. Cukup dengan memiliki orang-orang yang kita sayang melayan kita seperti kita adalah kesempurnaan itu sendiri.... aku tidak lagi menghakimi seseorang dengan cara itu ... aku tidak perlukan fantasi itu.. semudah itu untuk menjadi diriku.


Dari Kacamata Carriekirana
Wow! Ini saja yang saya dapat simpulkan dari novel terbitan Buku Prima ini. Satu lagi bakat besar kepunyaan penulis muda yang baru saya jumpai.

Mengapa saya teruja membaca "Plain Jane"? Ketika saya mengunjungi Pesta Buku baru-baru ini ( pecah rekod- hari-hari), saya sebenarnya cuba mencari novel-novel yang laku bak goreng pisang panas. Saya perhatikan rak-rak buku di gerai-gerai novel popular juga di gerai-gerai yang lain. Saya bertanya promoter-promoter novel mana yang bagus. Seperti biasa, promoter akan beritahu "semuanya bagus!". Itu bukan  jawapan jujur yang saya mahu dan saya selalunya tidak akan terpujuk dengan kenyataan begitu. Itu tidak cukup untuk saya.

Memilih novel yang menepati selera peribadi saya bukan mudah. Ada sesetengah penggemar novel bertanya mengapa saya tidak mengulas sesetengah novel. Saya ada tiga jawapan untuk soalan itu: Pertama, saya tidak sempat membaca novel itu. Kedua, mood saya belum ada untuk membaca novel berkenaan. Ketiga, saya tidak rasa pengalaman membaca sesuatu novel yang sudah saya baca itu dapat saya kongsi di sini.

Lalu saya akan memerhatikan scenario pembeli buku setiap hari , kadang-kadang secara jauh, kadang secara dekat- adakah benar semua novel itu bagus? Bukan mudah untuk menganggak tetapi novel ini menarik perhatian saya dalam puluhan novel yang terpamer. Ia bagai terserlah dengan tersendirinya. Pertama, tajuknya. Kedua, desain covernya. 

Sebagai seorang manusia biasa tambahan lagi seorang perempuan, saya memang tertarik dengan desain cover. Itu proriti nombor satu saya. Kemudian barulah saya belek sinopsisnya. Saya jarang sekali membeli novel terbitan Buku Prima walau ada juga yang memberi cadangan bahawa cerita-cerita terbitan Buku Prima tidak kurang hebatnya. Saya tidak minat dengan desain cover novel Buku Prima. Malap, desainnya tidak hidup, tidak menepati ciri AIDA - Attention, Intention, Desire, Action. Saya petik akronim ini daripada salah seorang pereka desain cover yang berpengalaman.

Sungguhpun begitu, semasa Pesta Buku baru-baru, saya dapati Buku Prima membuat satu perubahan yang ketara. Desain cover novel-novel terbaru lebih hidup - berlainan konsep daripada Alaf tetapi lebih metaforik. Saya suka. Saya sering ke booth Buku Prima dan saya perhatikan novel Plain Jane ini laris bak goreng pisang. Tempat letaknya selalu kosong dan semestinya itu membuatkan saya teruja. Lalu, setelah sekian lama tidak membelek novel Buku Prima, saya cuba mencari keistimewaan Plain Jane ini.


Tentang Plain Jane:

Plotnya berkisar tentang kisah di universiti tetapi garapan Nurul Syahida ini lain daripada yang lain. Saya gemarkan tulisannya yang selamba dan jujur. Membina watak seorang Plain Jane bernama Balkis di universiti dan mencoret insiden-insiden biasa yang dialami oleh seorang pelajar universiti. Gaya penulisannya banyak mengingatkan saya pada gaya penulisan Hlovate cuma gaya penulisan Nurul Syahida lebih bersahaja.  Saya suka cara Nurul Syahida "membedah" watak-watak utama dalam hidup Balkis- lebih menyeluruh dan membuatkan saya kadang-kadang tergelak dengan Lilee, Apis Milo, Babang, Bandek, Zaniel, Ana the wannabee, Dr. Iman dan Khir.

Bagi saya, faktor X penulisan Nurul Syahida yang saya suka ialah kebolehannya membangunkan watak-watak ciptaannya dengan hidup sekali, satu kemahiran penulisan kreatif yang hanya dipunyai oleh segelintir penulis kreatif yang mempunyai bakat menulis semulajadi.

Walau kisahnya sempoi dan agak "klise" secara umum, tetapi kreativiti Nurul Syahida menarik saya untuk terus membaca hingga penghujung mukasurat. Mesej-mesej kehidupan juga banyak diselitkan dalam cara yang menarik. Saya jarang rasa terbawa masuk ke dalam kebanyakan kisah yang saya baca sejak kebelakangan ini namun Plain Jane menimbulkan mood saya untuk kembali membaca novel "a feel-good love story".

Nota untuk penulis: "All the best Nurul Syahida for your feel good story that comes straight from the heart".


Siapa yang akan suka cerita sebegini?
Remaja yang sukakan kisah cinta di kolej yang penuh dengan adegan lucu. Penggemar novel-novel santai yang mahu mencari kelainan.

Posted at 09:58 am by carriekirana

atikahsharikh
April 4, 2009   06:10 PM PDT
 
saya syorkan sume rakyat malaysia baca novel ni
syah
November 24, 2008   12:48 PM PST
 
syok baca nvl yang ditulis nurul syahida
khalies
October 10, 2008   12:03 PM PDT
 
nurul syahida mmg layak mnjadi penulis terulung malaysia^^
khalies
October 10, 2008   12:03 PM PDT
 
nurul syahida mmg layak mnjadi penulis terulung malaysia^^
khalies
October 10, 2008   12:02 PM PDT
 
nurul syahida mmg layak mnjadi penulis terulung malaysia^^
fadxiora
September 28, 2008   09:59 AM PDT
 
saya kenal Nurul Syahida dengan novel Soalnya Hati. Sejak membaca novel pertamanya itu, saya tertunggu2 novel kedua dari beliau. Apabila plain jane keluar, sy terus beli tanpa ragu2 lagi dan ternyata sy tak menyesal membelinya ^_^
Ada something yg Nurul Syahida ada yg penulis lain tiada...
Why Me?
May 21, 2008   05:38 PM PDT
 
Iye? Bg sy keindahan sesebuah novel terletak kepada siapa editor nya...yelah kan mereka yg mengedit novel tu?
arirada
May 3, 2008   06:52 PM PDT
 
oppsss, sorry, my prev comment sbnrnya untuk novel Aisya Sofea - Selagi Ada Dia - maaf tersilap kak...
arirada
May 3, 2008   06:49 PM PDT
 
saya dah baca hampir separuh, dan saya rasa saya perlu 'take a break' untuk seketika, sampai mood saya ok semula untuk habiskan novel ni..
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry


CARRIE KIRANA

Kuala Lumpur
10 Julai/Cancer
Tulis, baca, masak, muzik, tonton wayang, melancong
Ungu, Maroon, Hijau Pucuk Pisang
Maggi goreng, nasi ayam, tiramisu, blueberry cheesecake
Ice lemon tea, green tea
Hubungi/sembang dengan saya di:carriekirana2@yahoo.com

Saya bukan siapa-siapa, hanya seorang hamba Allah yang mencari ruang di alam maya ini untuk melakukan satu perkara yang menjadi sebahagian daripada saya - menulis.


"BACAlah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Ia mencipta manusia dari sebuku darah beku. Bacalah, dan Tuhanmu yang maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajar manusia apa yang tidak diketahuinya." - Terjemahan Ayat 1-5, Surah Al Alaq.

"Books showed me there were possibilities in life, that there were actually people like me living in a world I could not only aspire to but attain. Reading gave me hope. For me, it was an open door."-Oprah Winfrey

"You know you have read a good book when you turn the last page and feel as if you have lost a friend"-Anonymous.

LATEST ADDITION TO MY TREASURE TROVE OF BOOKSTORES

Times Pavilion - This is a new bookstore in town for booklovers and of course my new favorite place to find books. Excellent promotion for members - get 3 books for 2 - on top of that 5% for each book on discount; a lounge for members to enjoy chilling out and free WiFi
Borders- If you are lucky, you can get three books for the price of two books - Worth going
Times KLCC - I like Times very much because of the 10% off if you are a member , new arrivals - you can enjoy up until 25%- worth going
Popular, Ampang Point - Even better, sometimes you can get 20% off selected titles or the new arrivals
Kinokuniya KLCC - Check out some good promotions they have - new arrivals 20% off if you purchase another book of the same value or less
Minerva, Jalan TAR - a haven for Malay novel enthusiasts, attractive 20% off the wide range of Malay novels of your choice
MPH, Midvalley Megamall- Paling kedekut - you can only get points and once in the blue moon, you will get the red carpet specials but being a member doesn't get you much discount like the rest.



Bacalah seribu buku jika anda mahu menulis sebuah buku.


aku menulis bukan kerna nama... di sini aku coretkan pengalamanku, menjadi Cinderella Cinta, mengembara ke alam-alam cinta yang dizahirkan oleh deretan novelis... adakalanya perjalananku dihiasi denganGurindam Jiwayang indah dan telus; Pada satu ketika, aku juga dilambungOmbak Rindu. Aku terasa betapa Manisnya Cinta Yang Terindah dan Hangatnya Asmara. Adakalanya, cinta itu menjadi tragis lalu ia menjadi Rahsia Si Perindu. Kadang-kadang, hatiku tercuit... terusik... mengenangkan Epilog Cinta. Bila sampai masanya, air mataku juga bisa mengalir... Sesekali, ayat-ayat cinta yang indah kusimpan, untukku menulis rasa hatiku dalam ... diari dan surat... emel ? barangkali. Sudah jauh pengembaraanku... Mencari erti Cinta di bawah Bulan Yang Berbisik... di sebalik Bayangan Rindu... kadangkala aku terasa Bagaikan sang Puteri... menelusuri Labyrinth kehidupan namun sejauh mana aku pergi...aku hanya tahu yang satu...bahawa Syurga cinta akhirnya letaknya Di hati. - Carriekirana



.



   





<< April 2008 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30














































Name :
Web URL :
Message :

















Counters




Layang-layang- Koleksi Sajak Carriekirana

Bookrack - Carriekirana's Reviews on English Novels

Carrie's Column

Kolum Bintang Carriekirana



****1/2
Setulus Setia Seindah Nama - Siti Hasneza Abdul Hamid
Moga Kau Mengerti - Lily Haslina Nasir
Epilog Cinta - Lily Haslina Nasir
Hatiku Di Harajuku - Ramlee Awang Murshid
Nyanyian Tanjung Sepi - Noorsuraya
Tunjukkan Aku Satu Bintang - John Norafizan
Cenderawasih - Fatinilam Sari Ahmad
Cemburu Seorang Perempuan - Siti Hasneza Abdul Hamid
Arjuna Hati - Norzailina Nordin

****
5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
Andai Kumiliki Semalam- Syamimi Aminolah
Percayalah - Ruby Hazri
Buatmu Kekasih - Aisya Sofea
Secebis Kasihmu - Syamimi Aminolah
Hati Yang Terusik -Nia Azalea
Pergilah Lara - Nor Erny Othman
Belaian Jiwa-Nor Erny Othman
Takagi Sayang - Nor Erny Othman
Yang Terindah - Anis Ayuni
Angin Dingin Dari Utara - Siti Hasneza Abdul Hamid
Untuk Semua Lelaki Yang Pernah Aku Cintai-Nor Erny Othman
Bagaikan Puteri-Ramlee Awang Murshid
Sempadan Tanpa Seri-John Norafizan
Rahsia Perindu-Ramlee Awang Murshid
Biru Ungu Cinta-Noorsuraya
Atas Nama Kasih - Salina Ibrahim
Kesturi - Fatinilam Sari Ahmad
Mahligai-Salina Ibrahim
Rindunya Kian Membara-Noosuraya
Tiada Indah-Ras Adibah Radzi
Bisikan Kasih-Norhayati Abdul Malek
Rindu Yang Pergi-Fazie Hanna
Kasihku Abadi - Shanika Latisha
Selamat Tinggal Sayang - Ma Lee Chuswan

***1/2
Surat Ungu Untuk Nuha - Noorsuraya
Relevankah Aku Di Hatimu - Rnysa
Jangan Biarkan Aku Menangis - Norhayati Berahim
Syurga Di Hati - Salina Ibrahim
Lelaki Terakhir- Sabariah Araur
Kau Laksana Bulan- Aina Emir
Kasih Antara Kita - Aleya Aneesa
Tanpamu Di Sisi - Puteri Andalas
Getaran Rindu - Norzailina Nordin
...Dan Mimpipun Bersatu - Izza Aripin
Semalam Ku Bermimpi - Aina Emir
Sutera Biru - Nor Rafishah Md Hassan
Kau Kekasihku-Anis Ayuni
Satu Janji - Ramlee Awang Murshid
Suara Hati-Anis Ayuni
Bukan Cinta Biasa - Izzul Izzati
Megalomania - Fatinilam Sari Ahmad
Tanah Andriyana-Noorsuraya
Gemersik Kalbu - Anis Ayuni
Untukmu Hana-Salina Ibrahim
Cintamu Di Hati-Aida Adriani
Manisnya Cinta - Anis Ayuni
Sesuci Cinta-Aina Emir
Pesona Rindu-Sharifah Abu Salem
Tiga Wajah-Lamia Aimal
Kau Yang Satu-Nia Azalea
Bisikan Rindu-Mimie Afinie
Permata Hati-Ma Lee Chuswan
Suite 1908-Sri Diah
Selamat Malam Tan Sri - Sri Diah
Pergilah Sepi-Fauziah Ashari
Tak Seindah Mimpi-Sharifah Abu Salem
Air Mata Kasih-Norhayati Berahim
Ombak Rindu-Fauziah Ashari
Sehangat Asmara-Aisya Sofea
Cinta Pertama-Norhayati Berahim


***
Tiada Batasan Sayang - Norhayati Berahim
Rinduku di Angin Lalu -Norishah Abu Bakar
Lafazkan Cintamu - Aida Adriani
Janji Kasih - Sri Diah
Kembalikanlah Kasihku - Nazawati Abdul Manap
Adam & Hawa - Aisya Sofea
Demi Kasih Ini -Hasreeyati Ramli
Bahagia Itu Miliknya - Rozita Abdul Wahab
Cinta..Tiada Akhirnya - Fauziah Ashari
Emilya Zulaikha -Ariff Affandy
Dendam Yang Terindah-Fatinilam Sari Ahmad
Keranamu Ain-Noorsuraya
Harga Diri - CT Rohaya Abu
Mimpi Kita Serupa-Siti Hasneza Abdul Hamid
Dia Lebih Mengerti-Norhayati Berahim
Tak Seindah Impian-Haikal
Mencari Cinta-Leeya Meeyra
Asmara Yang Pertama-Nass Alina Noah
Pelabuhan Kasih-Lily Suriani
Nota Cinta Buatmu-Norhayati Berahim
Impian Kasih- Liza Zahira
Masih Ada Rindu-Mimie Afinie
Ria Qistina-Bikash Nur Idris
Jauh-Aisya Sofea
Setia Menanti-Fauziah Ashari

**1/2
Lagu Rindu-Ayu Emelda
Secebis Rindu- Alis Ashiqin
Rindu Berdetik Lagi - Zuraidah Othman
Nilai Cintamu-Eka Fahara
Saat Cinta Bersemi - Damya Hanna
Setulus Janji-Aina Emir
Seindah Memori - Ilani Mysara
Seharum Kasih-Aina Emir
Badai Di Hati-Fazie Hanna
Kabus Kasih - Eka Fahara
Seindah Derita-Norhayati Berahim

**
Sutera Kasih-Sirhan Ansari






Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:




rss feed